Huurtoeslag

Wanneer kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Huurtoeslag

Ben je op zoek naar een huurwoning en wil je meer weten over huurtoeslag en of je hiervoor in aanmerking komt? We helpen je graag op weg met praktische informatie over verschillende soorten huurwoningen, en de voorwaarden voor huurtoeslag in 2024.

Soorten huurwoningen

Er zijn verschillende soorten huurwoningen, elk met hun eigen kenmerken en regels. De belangrijkste categorieën zijn sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. In het geval dat de huurprijs van een woning boven de liberalisatiegrens ligt, betekent dit dat deze woning zich in de vrije sector bevindt. Als de huurprijs van een woning onder de liberalisatiegrens ligt, dan bevindt de woning zich in de sociale sector.

Sociale huurwoningen:

Sociale huurwoningen zijn dus woningen waarbij er een maximale huurprijs is vastgesteld. Enkele belangrijke regels voor sociale huurwoningen zijn:

 • Maximale huurgrens: Er geldt een maximale huurgrens voor sociale huurwoningen, afhankelijk van de kwaliteit van de woning. In 2024 is de liberalisatiegrens vastgesteld op € 879,66.
 • Maximale huurverhoging: Jaarlijks kan de huur stijgen, maar er is een vastgestelde maximale huurverhoging:
  • Vanaf 1 juli 2024 kan de huur bij een (kale) huur van € 300 of meer per maand maximaal met 5,8% stijgen.
  • Bij een (kale) huur onder € 300 per maand kan de huur met maximaal € 25 stijgen, wat meer dan 5,8% is.
 • Inkomen: Je mag reageren op een sociale huurwoning als je maximale jaarinkomen niet hoger is dan €47.699 voor een eenpersoonshuishouden en €52.671 voor een meerpersoonshuishouden. Valt je totale inkomen boven deze grens, dan kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.
 • Huurtoeslag: Huurders van sociale huurwoningen komen mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag, afhankelijk van hun inkomen en huurprijs.

Vrije sector huurwoningen:

Als jouw contract in 2024 is ingegaan en de kale huurprijs hoger dan €879,66 is, dan woon je in een vrije sector huurwoning. Vrije sector huurwoningen vallen dus boven de liberalisatiegrens en hebben andere regels:

 • Geen maximale huurgrens: De huurprijs van vrije sector huurwoningen is vrij en er geldt geen maximale huurprijs.
 • Maximale huurverhoging: Er is een vastgestelde maximale jaarlijkse huurverhoging. Dit jaar is het maximum 5,5%.
 • Meestal geen huurtoeslag: Huurders van vrije sector huurwoningen komen over het algemeen niet in aanmerking voor huurtoeslag vanwege het hogere inkomen of de hogere huurprijs.

Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten voor huishoudens met een lager inkomen. Hier zijn enkele belangrijke voorwaarden voor huurtoeslag in 2024:

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je huur is niet hoger dan €879,66 per maand (of €454,47 per maand als je jonger bent dan 23 jaar).
 • Je voldoet aan de inkomenseisen die gesteld zijn voor het toekennen van huurtoeslag. (Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden.)
 • De woning die je huurt is een zelfstandige woonruimte.

Wil jij weten hoeveel toeslag je kan krijgen? Maak dan hier een proefberekening!

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Een zelfstandige woonruimte beschikt over een eigen toegangsdeur die zowel van binnen als van buiten op slot kan worden gedaan, zodat alleen de bewoners toegang hebben tot de woonruimte. Bovendien dienen de volgende voorzieningen aanwezig te zijn:

 • Een woon-/slaapkamer;
 • Een keuken met aanrecht, aan- en afvoer van water en aansluiting voor een kooktoestel;
 • Een toilet met waterspoeling.

Als je de keuken of wc deelt met andere huurders, is het geen zelfstandige woning. Voorbeelden van zelfstandige woonruimtes zijn onder andere appartementen, studio's, eengezinswoningen, portiekwoningen en galerijflats.

Update: Vanaf 1 maart 2024 moet jouw woning een eigen douche of badkamer hebben voor huurtoeslag. Als jouw woning op die datum geen eigen douche of badkamer heeft, maar je wel al huurtoeslag ontvangt, behoud je het recht op huurtoeslag voor die woning.

Bron: Huurwoningen.nl

Logo ornament

Meer blogs

Ontvang de nieuwste huurwoningen gelijk in je inbox.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Logo ornament